Contoh Rancangan Perniagaan PDF

Share

Contoh Rancangan Perniagaan PDF.

Half a year ago, I uploaded a sample of a Business Plan (Rancangan Perniagaan or RP) which is written in Bahasa Melayu in the old SKOR Career website (PDF download). Now that the new website is taking the .com.my domain, the sample was deleted from the previous web host server and is no longer available. Since people are still continuing to access the old url, I think it is fair if I upload it again on this new website.

Just a recap, the RP or Rancangan Perniagaan is almost an official term referring to the business plan we need to develop before starting a business, and perhaps more importantly, when we need to apply for loans from the banks, MARA and so on. The business plan sample is tailored according the standard of an approved business plan by the SME Bank. The sample was given to me while I was attending the SKIM USAHAWAN SISWAZAH (SUS) course in Shah Alam last year.

Skim Usahawan Siswazah is a 5-day course co-organized by MARA, MEDEC (Malaysia Entrepreneur Development Centre) and SME Bank.

This is not compulsory, but I would very much appreciate it for those who have blogs or website to put a link back to this page once you’re done with the downloading. TQ very much.

Download Contoh Rancangan Perniagaan : [PDF format] [Word format]

Share

80 thoughts on “Contoh Rancangan Perniagaan PDF

  1. happysurfer

    This would be useful for people in need – a good guide. Great of you to repost it.

    Zul, thanks for dropping by and leaving a comment on my humble blog.

    Reply
    1. aimie

      can u help me….
      i just want to see sample of business plan…
      i do not want to see how to write the business plan….
      help me…

      Reply
  2. Shukri

    TQ. It is very helpful since I’m preparing to open my new business very soon and SME Loan would be my first choice. A very good guide indeed.

    Reply
    1. Edwin Bandang

      I am yet to establish Hardware businesses in our locality, that is central region of Sarawak and would like to seek kind assistance for my BP on MARA/PUNB financing. I would be oblige you could email such sample. Thank you

      Reply
  3. Pingback: Rancangan Perniagaan - Pengenalan dan Panduan Menulis Rancangan Perniagaan » ekerjaya.com

  4. Pingback: How SME Bank Can Help Your Business | SKORCAREER

  5. Pingback: Skim Usahawan Siswazah (MECD) | SKORCAREER

  6. Pingback: How SME Bank Can Help You « enterpriser.wordpress :: my daily fix of entrepreneurial ideas

  7. Pingback: Contoh Rancangan Perniagaan SKOR Career

  8. rose

    salam… tq en. zul, sangat bermanfaat dan banyak membantu. thanx, mohon rezeki berkat mencurah-curah…God bless U.

    Reply
  9. wani

    can anyone plss help me to give a sample of RP untuk panduan nak buka textile business…email me plssss..
    thanks

    Reply
  10. Pingback: 20 Questions Before Starting a Business | SKORCAREER

  11. Pingback: 20 useful questions before starting a Business « Yasminyusof’s Weblog

  12. Dee

    thank you very much! at least now i have a rough idea on how it should look like. all i need to do now is a bit tweek here and there! thank you very very much!! god bless!!

    Reply
  13. Ikram A Samad

    Salam,

    Ada sample BP untuk start up untuk forwardkan ke SMIDEC. Nak apply matching grant 50k. Thanks

    Reply
  14. Pingback: My New Plan « Misell is me

  15. Hazr

    Alhamdulillah, terima kasih banyak2. Inilah contoh RP yang saya memang tengah tercari-cari sejak 2~3 hari ni. Sebenarnya saya dah pun beli RP (versi melayu) dari website kalau tak silap company tu somewhere kat Pahang. Saya beli 2 keping CD tu diorg jual RM70 satu …. tapi malangnya CD tu hilang, Bila taim nak guna masa ni lah cari tak jumpa.

    Sampailah saya terjumpa dengan RP kat sini.. walaupun simple tapi fuh lega rasanya hati, sebab bila analyse balik ‘yes’.. mmg almost 50 % sama mcm yg saya dah beli ituhari. Kira lepas ni saya dah boleh start draft RP yang saya impikan.

    Terima Kasih tuan publisher. Tiada apa yg mampu saya berikan kepada tuan di atas usaha murni anda ini melainkan hanya komen yang berjela ini sahaja (sebab komen ni free jer, tak de bayar… )

    Sekian, Wassalam…. Teruskan usaha murnimu itu!

    *P/S : Sebenarnya saya tengah plan nak prepare satu projek yg belum ada lagi yg seumpamanya di malaysia malah boleh pegi worldwide, penetrate market oversea InsyaAllah, kini menunggu feedback dari ketua pengarah jabatan kerajaan, kalau ada sesiapa yg boleh huluq pendapat tu.. silalah berbuat demikian, manalah tau, ini saham dunia dan akhirat kita boleh kaut kalau sekiranya berjalan, jangkaan grant yg dipohon RM1.5 juta) – hazrtrading@yahoo.com

    Reply
    1. romzi

      salam.hi hazr,setelah apa yang telah saya baca plan biz hazr tu memang bagus dan boleh saya dapatkan contoh rp yang telah hazr miliki coz saya dlm perancangan nk join biz dengan kawan.sekiranya diizinkan boleh email pada saya.tq

      Reply
  16. m_gurl

    tak tau mcm mana nak ckp…i really happy….tima ksh byk2…dah lama sy cari contoh rancangan perniagaan yang baik..minta dr kwn2…semua tak dpt..tapi akhirnya di sini dapat…tima ksh…sy akan gunakannya sebaik mungkin sebagai panduan memulakan business sy nnt…….

    Reply
  17. Suziey

    Salam. Boleh tak mintak tolong forwardkan saple business plan untuk futsal dan juga Catering & Canopy. Saya tengah mencari2 BP yang sesuai. Di harap dapat membantu.

    Reply
  18. anita

    salam..saye baru merancang untuk membuah sebuah nursery..tpi sya tidak berapa pandai untuk membuat RP…boleh tak sent contoh RP untuk nursery pada email saya…dan beberapa maklumat penting yg perlu saya ketahui seperti..kursus yg perlu dihadiri dan apa2 perkara yg berkaitan dalam penubuhan nursery(pusat jagaan kanak2)

    diharap pihak tuan dapat membantu saya dalam selok belok perniagaan ini…terima kasih..

    Reply
  19. nisa

    haii

    im actually planning to open the Bicycle shop
    and i dont know how to write the proposal
    can u teach me and guide me please?
    or maybe give me a few example..

    thanksss

    Reply
  20. areza

    salam, saya mnat sgt dalam bidang perniagaan. saya mempunyai perniagaan sendiri. tetapi hanya beroperasi di rumah. saya teringin nak membuka butik. so, camne saya nak dapatkan pinjaman n leh x saya nak mintak contoh proposal butik pengantin.

    Reply
  21. Armn

    Terima kasih utk pelan perancangan perniagaan ni. Sangat berguna untuk subjek Asas Keusahawanan saya…Semoga Allah merahmatimu..

    Reply
  22. adzzi

    saya ingin buka perniagaan penyiasat persendirian.saya nak tahu bagaimana nak buat kertas kerjanya.kertas kerja ini diperlu untuk pijaman dan juga untuk kelulusan kementerian dalam negeri.

    Reply
  23. mia

    salam.. sy ingin mulakan perniagaan restoran.. dan sy nak tahu mcmna nak dptkan pinjaman.. then nak rangka BP.. sy perlukan tunjuk ajar.. harap sudi..

    Reply
  24. marlina

    so cool. finally i found a sample of business plan. becoz i lost it after i did my diploma. tq so much. it’s very useful to everyone who need it to open or plan new business.

    Reply
  25. salam

    saya merancang membuka kedai pemborong makanan ringan yang menjual secara borong. saya memerlukan pertolongan contoh RP yang sesuai.. di harap sesiapa yang sudi membantu saya. tetima kasih.

    Reply
  26. yant

    salam…saya berminat utk mjlnkan perniagaan kain sutera…can anyone plss help me to give a sample of RP ..
    thanks

    Reply
  27. irniey

    salam…en zul blh bantu saya bagaimana nak buat kertas kerja untuk dapatkan tender rider delivery mcdonalds…saya btl2 perlukan segera…tq

    Reply
  28. zol

    good day..
    i really need a paper work(rp) for futsal…
    anyone that have paper work(rp),please send to my email…(rey11_z77@yahoo.com)

    Reply
  29. yusnani

    salam saya tengah mencari-cari bagaimana nak buat rp yang lengkap untuk perniagaan saya, sudi kiranya tuan menolong saya dan memberi sedikit pendapat tentang perniagaan butik saya ini.dan saya ingin sekali tuan memberi pendapat bagaimana untuk mendapatkan kewangan untuk memulakan perniagaan saya ini.saya terlalu mengharapkan pertolongan ini.

    Reply
  30. benlynn25

    hai..mohon di murahkan rezeki tuan tanah nie..bukan senang nak dpt free plak tu..bukan semua nak kongsi…saya ni pn klu ada rp untuk perniagaan butik sudilah kiranya dikongsikan bersama..tq

    Reply
  31. fariz bin mahadi

    salam pada semua, saya ingin menjalankan perniagaan pengangkutan awam iaitu bas kilang, masalahnya kertas kerja macam mana yang diperlukan sebab sebelum ini perniagaan saya hanyalah sebagai pembekal dengan Tentera saja. Surat-surat seperti tawaran mengambil pekerja dgn syarikat atau kilang telah disediakan, tawaran dengan syarikat bas persiaran saya ada, perjanjian pembelian bas ada. Harap pihak tuan dpt memberi sedikit panduan untuk kertas kerja bagi sykt saya untuk pinjaman dengan instituisi bank di negara ini. Sekian, pihak tuan blh menelefon saya untuk selanjutnya di talian: 012-4842958. Sekian salam.

    Reply
  32. reckhaa

    thank u vry much to skorcareer…it helped me alot 4 do n complete my school assignment…i have searched 4 it at so many websites it x have anytin suitable 4 my search..at last i found it 4rm ur page…salute 4u….everytin perfect in tis page…hope i get a excellent marks 4 my pp stpm…

    Reply
  33. Rus

    Assalamualaikum…
    I’ve started the business a few months ago. I’ve imported a fruit juice from Pakistan. I have a plan to go into Kedai Mesra but they requested a proposal.
    I have no idea on that.,.. any example of RP that almost similar with my business that I’m doing now? If got, pls forward to me, my email as above (rusmamat@gmail.com). Thanks.

    Reply
  34. Pingback: How to Start a Clothing Business | SKORCAREER

  35. Ruzman Mohamed

    Salam, Tlg sesiapa yang yang ada RP untuk bukak kedai butik, sila emailkan kat saya ye. Tq.

    Reply
  36. md isa jamaluddin bin jamaluddin

    Salam, tolong sesiapa ada RP untuk buka kiosk, foodcourt atau lot kedai sila email kat saya ye. Tq

    Reply
  37. Yatt

    As…saya mempunyai salun kecantikan.Saya nak buat RP tapi tiada pengalaman… Boleh bantu saya ?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>